Sayfa İçerikleri
Netflix hata kodları, tonlarca içeriğe sahip platformda bazen dizi veya filmleri izlemenizi engelleyen sorunları ifade eder.
Bu yazımızda en yaygın Netflix hata kodları nelerdir ve bu sorunları gidermek için nelerin yapılabileceğini anlatacağız. Ayrıca aşağıdaki hatalardan biriyle karşılaştıysanız çözümü için ilgili yazıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Seçtiğiniz içeriğin mobil cihazda oynatılması sırasında oluşan sorunu ifade eder. Bu hata şu iki mesaj ile karşınıza çıkabilir:
Bu öğe oynatılırken bir sorun oluştu. Daha sonra tekrar deneyin veya farklı bir öğe seçin. Daha fazla bilgi için www.netflix.com/support adresine gidin.
veya
Başlık oynatılamıyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.
Bu hata, cihazınızdaki sürümlerin eski veya bozuk olduğunu ve güncelleştirilmesi gerektiğini gösterir. Bu hata genelde iPhone, iPad veya AppleTV gibi Apple cihazında görülür.
Bu hatayı düzeltmenin en basit yolu cihazı yeniden başlatmaktır. Netflix uygulaması tarafından kullanılan çerezler ve önbelleği temizlemeli ve içeriği baştan yüklemesine izin verilmelidir. Ayrıca Netflix uygulamasının App Store üzerinden son güncel versiyonunun yüklendiğinden emin olunmalıdır.
Bu hata genelde Netflix’e bir tarayıcıdan, özellikle Google Chrome’dan girildiğinde ortaya çıkan Netflix hata kodlarındandır.
İlk olarak, artık var olmayan bir sayfaya ulaşmaya çalıştığınızı gösterebilir. Bunu düzeltmek için doğrudan Netflix ana sayfasına gidilmesi gerekir.
İkinci olarak, tarayıcı uzantılarınızdan biriyle uyumsuzluktan kaynaklanıyor olabilir. Hatayı düzeltmek için tarayıcı uzantılarını devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz. Bu konudaki diğer “Netflix Tarayıcı Desteklemiyor Hatası Nasıl Çözülür?” yazımıza da göz atabilirsiniz.
Bu hata, VPN veya Proxy kullanılırken bir tarayıcıdan Netflix’e girmeye çalıştığınızda oluşabilir.
Netflix, yalnızca belirli ülkelerde bazı içerikleri gösterme haklarına sahip olduğundan, kullanıcıların kendi ülkeleri dışındaki içeriklere ulaşmasını kısıtlar.
Netflix web sitesine güvenli bir şekilde bağlanmadığınız için, VPN veya Proxy’nizin bağlantısını kesmeniz ve ardından sayfayı yenilemeniz gerekir.
Netflix hata kodlarından 10013 hatası benzer şekilde Netflix uygulamasını kullanırken ve bir VPN veya proxy’ye bağlıyken bir bölüm veya film indirmeye çalıştığınızda ortaya çıkar. Şu mesaj olarak ortaya çıkar:
“Bu indirmeyle ilgili bir sorun oluştu. (10013)”
Bu sorunu çözmek için, yukarıdaki gibi, VPN’nizi veya Proxy’nizi devre dışı bırakmalısınız. Devre dışı bırakıldığında, içeriğinizi normal şekilde indirebileceksiniz.
Netflix uygulamasını kullanarak, internet erişiminiz olmadığında izlemek için bölümleri veya filmleri cihazınıza indirebilirsiniz. Ancak bazen “Bu içerik artık çevrimdışı izlenemez. (AVF:11800;OS:42800;)” şeklinde bir hata alabilirsiniz.
Bu, izlemeye çalıştığınız indirilen dosyanın bozulduğu, silindiği veya taşındığı anlamına gelir. Ne yazık ki, şu anda bir internet bağlantınız yoksa, dosyayı yeniden indirmeniz gerektiğinden bunu düzeltmenin bir yolu yoktur.
Ancak, internet erişiminiz varsa, bu hatayı kolayca düzeltebilirsiniz. Uygulamanın altındaki ok simgesine tıklayarak veya menü simgesine dokunup İndirmelerim öğesini seçerek uygulamanın İndirilenler bölümüne gidin . Şimdi ekranın sağ üst köşesindeki Düzenle’ye dokunun . Çalışmayan dosyayı seçin ve silmek için kırmızı X simgesine tıklayın.
Blu-ray oynatıcı, oyun konsolu, Akıllı TV veya Amazon Fire Stick benzeri bir cihaz kullanırken Netflix hatası UI-800-3 ortaya çıkabilir. Cihazınızda depolanan bilgilerin güncel olmadığını ve güncellenmesi gerektiğini gösterir.
Bu hata, yalnızca cihazınızı yeniden başlatarak düzeltilebilir. Bu işe yaramazsa, cihazınızda Netflix oturumunu kapatıp tekrar oturum açmayı deneyebilirsiniz. Son olarak, bu da işe yaramazsa, cihazın ağınızla bağlantısını kesebilir, modeminizi yeniden başlatabilir ve cihazınızı yeniden bağlayabilirsiniz.
Bu hata, bir ağ bağlantısı sorunu, iOS uygulaması aracılığıyla içerik indirmenizi engellediğinde ortaya çıkar. Bu genellikle, kullandığınız internet bağlantısında bir tür engel olduğunda olur. Örneğin, bir okul veya iş Wi-Fi ağındaysanız, akışı engelleyen yerinde bir güvenlik duvarı olabilir.
Bu hatayı düzeltmek için farklı bir Wi-Fi ağına bağlanmayı deneyin.
Alternatif olarak, bu sorun bazen cihazınızda yanlış saatin görüntülenmesinden kaynaklanabilir. Cihazınızın tarih ve saat ayarlarını kontrol edip doğru olduklarından emin olmalısınız.
Bu hatalar, “Başlık oynatılamıyor. “Lütfen daha sonra tekrar deneyin” şeklinde bir mesaj ile ortaya çıkar. Genellikle Netflix uygulamasının güncel olmaması sebebiyle ortaya çıkar. İlk olarak, Netflix uygulamasını güncellemeyi deneyin. Bu işlem sorunu çözmezse, uygulamayı kaldırıp yeniden yüklemeniz gerekir.
Bu hata çoğunlukla cihazınızı yeniden başlatarak da çözülebilir.
Son olarak, bir Apple cihazından harici bir ekranda içerik izlemek için bir HDMI adaptörü kullanıyorsanız, uyumlu HDMI adaptörlerinden birini kullandığınızdan emin olun.
Bir iOS cihazı kullanırken “Ağ Hatası” ile karşılaşabilirsiniz. “İndirmeye devam etmek için bir ağ bağlantısı gerekiyor” şeklinde bir hata da görebilirsiniz. Oyun konsollarında, akıllı TV veya Blu-ray oynatıcılara benzer cihazlarda da NW-2-5 veya NW-3-6 Netflix hata kodlarını görebilirsiniz.
Bu kodlar, cihazınızın Netflix sunucularıyla iletişim kurmasını engelleyen bir ağ bağlantısı problemini gösterir. Düzeltmek için önce cihazınızı yeniden başlatın. Bu yöntem işe yaramazsa, daha iyi sinyal almak için Wi-Fi kaynağına yaklaşmayı deneyebilir veya bunun yerine kablolu bir bağlantı kullanabilirsiniz. Bu da işe yaramazsa modeminizi yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz.
Netflix’i bir web tarayıcısında kullanırken görebileceğiniz en yaygın hatalardan bazıları da, “Beklenmeyen bir hata oluştu” ve “Lütfen sayfayı yeniden yükleyin ve tekrar deneyin.” Netflix hata kodlarıdır.
Bunu düzeltmek için sayfayı yenileyin ve tekrar deneyin. Bu işe yaramazsa, tarayıcınızın önbelleğini ve tarayıcı geçmişini temizlemeyi veya bilgisayarınızı yeniden başlatmayı deneyin.
Bu hata genellikle iPad’ler, iPhone’lar veya Apple TV gibi Apple cihazlarında ortaya çıkar. Cihazınızdaki bazı verilerin yenilenmesi gerektiğinde gerçekleşir.
Netflix hata kodlarından 118119’u düzeltmek için cihazınızı yeniden başlatmanız gerekir. Ancak bu, Apple TV için daha zahmetli bir yöntemdir, TV’yi güç kaynağından çıkarmanız, iki dakika beklemeniz ve ardından tekrar takmanız gerekebilir.
Bu Netflix hata kodları “Üzgünüz, Netflix hizmetine ulaşamadık. (-1001)” veya “Bu içerik yüklenirken bir hata oluştu” şeklinde ortaya çıkar. Bir şeyin cihazınızın Netflix sunucularına bağlanmasını engellediği anlamına gelir.
İlk seçeneğiniz, uygulamayı veya cihazı yeniden başlatmaktır. Bu işe yaramazsa, sorun büyük olasılıkla modeminizdedir. Wi-Fi sinyalinizi kontrol edin ve cihazınızı yaklaştırarak iyileştirmeye çalışın. Farklı bir ağa bağlanmayı deneyin ve bu işe yararsa Wi-Fi’nizde bir sorun olabilir .
Netflix ata kodlarından NW-4-7 biraz daha karmaşıktır ve cihazınıza göre değişiklik gösterebilir.
Bu, bir bağlantı problemi veya cihazdaki verilerin yenilenmesi gerektiği anlamına gelebilir. Cihazınızı ve uygulamanızı yeniden başlatmak ve Wi-Fi bağlantılarını kontrol etmek (özellikle akışa izin vermeyebilecek bir ağa bağlıysanız) gibi yukarıdakine benzer adımları uygulamanız gerekir.
Netflix’i bir oyun konsolu üzerinden izliyorsanız ve bu seçenekleri zaten denediyseniz, DNS ayarlarınızı doğrulamanız gerekir (Xbox veya PlayStation’ınızın menüsünde DNS’nizi Otomatik olarak ayarlayın).
Bu ipuçlarını kullanarak mobil cihazlarda, akıllı TV’lerde ve web tarayıcılarında en yaygın Netflix hata kodlarını düzeltebilirsiniz. Çoğu durumda, uygulamayı kapatmak, belki oturumu kapatmak ve belki de cihazınızı yeniden başlatmak gayet iyi sonuç verebilir.
Yorum Yap